Naše vína

Vyrábíme vína především z hroznů vypěstovaných ve Velkých Bílovicích a to jak z vlastní produkce tak i nákupu, při čemž se zaměřujeme na moderní technologie zpracování, ale i starý způsob zrání v dřevěných sudech.

Vinařství na Špičáku produkuje bílá, červená a rosé vína v lahvích i jako sudová.



Vinařství na Špičáku - Naše vína


Bílá vína


CHARDONNAY

Je samostatný kultivar burgundského bílého, nese název vesničky z Francie, odkud pochází. Dává víno vyšší jakosti než burgundské bílé, je plnější, aromatičtější, s jemnou harmonií.


SOLARIS

Solaris je interspecifická bílá odrůda révy vinné. Byla vyšlechtěna v Ústavu vinohradnictví ve Freiburgu (SRN). Kříženec Merzling /Seyvel blanc x (RR x RŠ)/ x GM 6493 (Saperavnyj x MO).Zralost již v první polovině září, dosahuje vysoké cukernatosti, běžně přes 24°NM. Víno je plné, ovocné tóny ve vůni i chuti.V chuti bývají tóny připomínajícími ananas a lískový oříšek.


RYZLINK RÝNSKÝ

Pochází z Porýní, patří mezi pozdní odrůdy. Víno je barvy zelené až žluté, vůně slabě muškátová, připomínající vůni kvetoucích lip, chuť plná a harmonická, vyniká zvláště ležením vína na sudě nebo v lahvích. Nejvyšších jakostí vína se dosáhne při přezrání hroznů, pozdními sběry. Rýnský výběr patří mezi nejkvalitnější vína a proto víno z dobrých ročníků nazýváme "králem vín a vínem králů".


RYZLINK VLAŠSKÝ

Jeho původ je neznámý, ve střední Evropě dosti rozšířený, u nás jedna z nejvíce pěstovaných odrůd. Víno vyzrává později, vyznačuje se světle zelenou barvou s jemnou nevtíravou vůní a svěží chutí, s tropickou kyselinkou. Většinou se používá pro výrobu známkových vín nebo jako suroviny pro výrobu šumivých vín.


SAUVIGNON

Pochází z Francie, u nás není příliš rozšířen. Víno světlozelené až zelenožluté barvy s typickou chutí po kopřivách, broskvích nebo až černém rybízu podle ročníku a polohy, což se projevuje i v chuti. Nazráváním v láhvi se tato chuť mění na harmonické lahvové zralé víno.


VELTLÍNSKÉ ZELENÉ

Původ není znám, velmi rozšířená odrůda v Dolním Rakousku a také u nás. Podle vyzrálosti ročníku dává vína běžná stolní, ale i vysoce jakostní, světlozelené až nazlátlé barvy s medově lipovou vůní, podobně jako ryzlink vlašský tvoří u nás hlavní podíl známkových vín, získal zlatou medaili v roce 1978 na mezinárodní výstavě vín v Míšni.



SYLVÁNSKÉ ZELENÉ

Sylvánské zelené (zkratka SZ, název dle VIVC Silvaner Grün) je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé (Österreichisch Weiss) x Tramín červený.Typické odrůdové víno má žlutozelenou barvu a pikantní vůni, u mladších vín travnatou až angreštovou. Chuť je plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mládí s příjemnou kyselinkou. Při vyšší vyzrálosti hroznů dává predikátní vína, která zráním na láhvi nabývají na olejovitosti, hladkosti a vláčné harmonii, v aroma se objevují květy akátu, minerální a vegetální tóny.



RULANDSKÉ ŠEDÉ

Rulandské šedé (zkratka RŠ, mezinárodně používaný název Pinot Gris) je starobylá moštová odrůda, révy vinné (Vitis vinifera), pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Charakteristická vína RŠ jsou zlatožlutá (někdy s již zmíněným růžovým tónem), neutrální vůně s ovocnými tóny, chuť je plná, hebká, s vysokým extraktem, s vyšším obsahem glycerolu a alkoholu, víno je harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin, dochuť je dlouhotrvající. Ve vůni a chuti můžeme hledat pomeranč, grapefruit, meruňky, oříšky a med, kouřové a máselné tóny, koření, botrytické tóny, chlebnatost, jablka, hrušky, mango, květiny, kozí pysk, ale i kakao, vanilku či včelí vosk. Vína vyšších přívlastků mohou svým projevem někdy připomínat až tokajské výběry.



DĚVÍN

Děvín (zkratka De) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna na Slovensku, kříženec odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Typická vína bývají zelenožluté až zlatožluté barvy, extraktivní, aromatická, muškátově-květnatě-kořenitého charakteru a harmonická, s jemnými a pikantními kyselinkami. Ve vůni můžeme hledat lipový med a stejně jako v chuti i kořenité tóny tramínové a muškátové, růži, zralý grapefruit, ale i broskve a květ černého bezu.



TRAMÍN ČERVENÝ

Tramín červený (zkratka TČ, název dle VIVC Traminer Rot) je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti. Tramín červený (zkratka TČ, název dle VIVC Traminer Rot) je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.



Červená vína


FRANKOVKA

Původ není přesně znám. Bývala rozšířena v Rakousku a Německu, v minulosti u nás, ale v poslední je pro své horší pěstitelské vlastnosti vytláčena Svatovavřineckým. Víno světločervené barvy až ohnivé, jemnou kyselinkou. Patří mezi tvrdší červená vína.


ZWEIGELTREBE

Je rakouský kultivar vyšlechtěný F. Zweigeltem v Klosterneuburku (Frankovka x Svatovavřinecké). Poskytuje velmi pravidelné a vysoké sklizně Víno tmavě červené barvy s menším obsahem tříslovin.


DORNFELDER

Dornfelder vyšlechtil August Herold ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu v Německu křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Helfensteiner pochází z křížení odrůd Jakubské a Trolínské. Heroldrebe pak z křížení odrůd Modrý Portugal a Frankovka.



Růžová vína


FRANKOVKA - ROSE

Svěží a harmonické rosé z odrůdy Frankovka. Vyniká jiskrnou, jemně lososovou barvou. Ve vůni se objevují tóny jahod, malin a hruškového kompotu. V chuti jsou patrné třešničky a jahody, jež dokonale doprovází příjemný zbytkový cukr.



Cuvée vína


Cuvée [kyvé] (někdy též cuvee nebo kupáž) je označení vína, které se připravuje smícháním několika odrůd hroznů, rmutů nebo moštů dohromady. Scelování vín pomáhá k dosažení harmonie konečného produktu, aby byl celkový dojem vína lepší.[1] Cuvée může být smíchané z více než dvou odrůd, tehdy se však na etiketě vyznačuje procento jednotlivých odrůd.



Klikni pro více informací



Logo webdesign© 2012 Tvorba webových stránek www.webdesign-www.cz